HSP AS

fade

Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 43

HSP AS u Udbini na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika!

10 Rujan 2017 In Novosti
Na svečanom misnom slavlju u Udbini u subotu 9. rujna, kojim je obilježen Dan hrvatskih mučenika 2017. godine, sudjelovalo je izaslanstvo Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, koje je predvodio član predsjedništva Dražen Muljević. Istoga dana 1493. godine na Krbavskome polju podno Udbine, hrvatski narod doživio je veliku tragediju, kada je dobro opremljena ali malobrojnija turska vojska teško potukla hrvatsku vojsku, pri čemu je ubijeno, osakaćeno i zarobljeno više od deset tisuća Hrvata. Koncelebriranu svetu misu pred mnoštvom vjernika, velikim brojem hrvatskih biskupa i svećenika, i uglednicima iz javnog i političkog života RH vodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Govoreći o tragediji koja je na Krbavskom polju prije 524 godine zadesila hrvatski narod, Rogić je citirao izvještaj biskupa Jurja Divnića Papi Aleksandru VI. u kojem kaže da je to „propast zemalja Hrvatske, Slavonije i Panonije koju je prouzrokovao okrutni i mrski neprijatelj naše vjere“.        
Biskup Rogić naglasio je kako 2003. godine, o proslavi 510-te obljetnice tragične Krbavske bitke  na Udbini još nije bilo crkve hrvatskih mučenika, ali nakon toga je sagrađena i postaje svakim danom sve više mjesto svih hrvatskih stradanja.  Ustvrdio je da se nije odustalo od ideje da to mjesto postane “svehrvatski grob“, sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti svima koji su stradali na raznim stratištima u Hrvatskoj i na drugim mjestima gdje žive Hrvati.  Ideju, dodao je, podržavaju lokalne vlasti, a prije nekoliko dana za svoga posjeta Udbini veliki interes iskazala je i hrvatska predsjednica.
 
Član predsjedništva HSP AS Dražen Muljević već godinama radi na otkrivanju zločina počinjenih za vrijeme 2. svjetskog rata i poraća od strane komunističkog režima bivše države. Posmrtni ostatci stotina tisuća hrvatskih vojnika i civila mučki ubijenih za vrijeme i nakon bleiburškog masakra danas leže od Austrije, preko Slovenije, i Hrvatske, sve do daleke Makedonije. Komisija za ratne i poratne žrtve Hrvatskog Sabora u 1990-ima odradila je dobar posao, pronalazeći i popisujući veliki broj masovnih grobnica Hrvata, no njezino djelovanje naprasno je zaustavljeno dolaskom na vlast neokomunista 2000. godine. U međuvremenu gotovo svi svjedoci zločina umrli su, ili su u vrlo visokoj životnoj dobi. Krajnje je vrijeme da se sve masovne grobnice hrvatskih mučenika mapiraju, i da se postepeno izvrši ekshumacija - kako bi se svi posmrtni ostaci prenijeli u Udbinu, na mjesto "svih hrvatskih stradanja".
 

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Novosti HSP AS u Udbini na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika!