HSP AS

fade

Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić: "Smije li gradonačelnica Siska nekažnjeno stigmatizirati svoje sugrađane?"

09 Listopad 2017 In Sisačko-moslovačka

Sisak je u petak opet postao grad društvenog apsurda, kada se povijesnim revizionizmom počela baviti politika. U nedostatku ideja i vizije za bolje sutra, opetovano izostaju projekti za ostvarenje prosperiteta grada Siska, a gradonačelnica da bi opravdala poziciju koju obnaša, u javnom prostoru iznosi skandalozne i vrlo štetne neistine, kojima se dodvorava skupini s kojom izuzetno dobro surađuje, zaboravljajući kako je gradonačelnica svih građana Siska.

Želeći površno i ishitreno zadovoljiti ambicije svojih političkih vođa, na 3. sjednici Gradskog vijeća grada Siska održanoj 06. listopada 2017, javno je poduprla službeni akt Komisije za određivanje imena ulica i trgova u kojem je navedeno kako je u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata postojao koncentracijski logor za djecu. Tim je činom stigmatizirala svoje građane i izrekla neistinu, koja se pokušavala nametnuti i u razdoblju komunizma, ali je već mnogo puta do sada opovrgnuta. Zadnji puta i na međunarodnom znanstvenom skupu „Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.–1945.“, održanom u Zagrebu od 23. do 26. kolovoza 2016.

Mnogo je puta do sada govoreno i pisano o akciji zbrinjavanja kozaračke djece. Na tu temu u znanstvenom se, a ne političkom diskursu, uvijek govorilo o prihvatilištu, a ne logoru u Sisku!

U Hrvatskom državnom arhivu čuva se fond 1012 Diane Budisavljević, koji svjedoči o povijesnoj i činjeničnoj istini. Bio je to pokušaj sprječavanja humanitarne katastrofe u kojem su sudjelovali mnogi građani Siska i humanitarna društva, uz dozvolu državne vlasti. Komunistička totalitarna promidžba, kako smo svjedočili već mnogo puta do sada, iskrivila je dio činjenica oko navedenih događaja. Neprihvatljivo je danas da se istom retorikom služi mlada gradonačelnica Siska, a tragično bi bilo dopustiti da to prođe bez političkih posljedica.

Tvrdnjom o postojanju koncentracijskog logora u Sisku gradonačelnica negira humanitarno djelovanje sugrađana, kao i svu pomoć koju su pružili: ljubavlju, novcem ili direktnim udomljavanjem. Stoga će HSP AS na idućoj sjednici Gradskog vijeća tražiti njezinu pisanu ispriku, uz apel da prestane iskorištavati tragične sudbine ove djecu u dnevno-političke svrhe.

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Sisačko-moslovačka Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić: "Smije li gradonačelnica Siska nekažnjeno stigmatizirati svoje sugrađane?"